Blogi / Klapitus on hyvä tehdä talvella

  • Heikki
  • 0 Views
  • 0 Comment
  • No tags

Talvi on hyvää aikaa tehdä puuhommia. Jos pihapiiristä kaadetaan puita, niin talvella maaperä ei vaurioidu kaadossa ja lehdet eivät ole tiellä. Myös puun pilkkomiselle ja klapien tekemiselle talvi on parasta aikaa.

Tuore ja jäinen puu halkeaa hyvin. Pikkupakkanen on loistava keli klapitukseen. Klapit kannattaa kasata keoksi pääsiäiseksi ja viimeistään vapun tienoilla puut pitäisi olla pinottuna ilmavasti. Kun klapit pinotaan, pitää huolehtia, että pinojen aluset ja välit ovat ilmavat. Samaten pinojen päälle tehtävä suojaus, kuten kattopelti, levy tai pressu, pitää asentaa siten, että ilma pääsee vaihtumaan. Eli ei puihin kiinni, vaan laitetaan jotain väliin, että ilma pääsee kiertämään. Kuormalavat ovat hyviä alustoja pinoille. Kahden pinon välissä pitäisi olla noin 10 senttiä tilaa. Pinoa ei kannata tehdä seinän vierustalle, vaan olisi hyvä etsiä tuulinen ja aurinkoinen paikka. Klapi kuivaa hyvin keväällä ja alkukesästä. Kun lyö kaksi kuivaa klapia toisiinsa, kuuluu helähtävä ääni, kuten videolta voi kuulla.

Puut liiteriin kesän lopulla

Puut olisi hyvä saada liiteriin ennen kuin syyssateet alkavat. Kun kuivaus onnistuu hyvin, niin klapit voidaan polttaa jo kaatoa seuraavana talvena. Koivuklapissa suositaan tosin ylivuotista klapia, eli kaksi kesää kuivanutta. Eli kevättalvella 2017 kaadetut koivut poltetaan 2018-2019 -talvena.

Klapitusta voi toki tehdä myös kesällä, mutta itse suosin talviaikaa ja edellä kuvattua menetelmää.

halkojen klapitus kirveellä on hyvää liikuntaa

Heikki

Metsuri Heikki palveluksessasi.

0 Kommenttia
Kirjoita kommentti, olethan ystävällinen :)

UA-105612721-1