Blogi / Kaatokolon avulla puu kaatuu turvallisesti

  • Heikki
  • 0 Views
  • 0 Comment
  • No tags

 

Kun kaadetaan puuta, on olennaista tähdätä kaatuminen turvalliseen kohtaan. Kaatokolo on menetelmä, jolla puun kaatuminen oikeaan suuntaan voidaan varmistaa. Suosittelen aina käyttämään puunkaadossa ammattilaista, sillä väärään suuntaan kaatuva puu voi tulla äärettömän kalliiksi, kuten tästä aiemmasta kirjoituksestamme näkyy.

Kuinka kaatokolo tehdään?

Alta löytyy kaavio kaatokolosta. Kaatokolo on syvyydeltään noin kolmasosa rungon paksuudesta. Kaatokolon sahaaminen aloitetaan yläsahauksesta. Sahaus tehdään noin 45 asteen kulmassa. Tämän jälkeen tehdään alasahaus. Liian pitkälle ei kannata sahata. Riittävä pituus on silloin, kun yläsahauksen pohjasta näkyy teräketju. Varsinainen kaatosahaus sahataan hieman kaatokolon pohjan yläpuolelta. Pidä sahan terä samassa linjassa kuin kaatokolo, näin saadaan tasapaksuinen pitopuu (pitopuun paksuus 2-5cm (riippuen kaadettavan puun koosta, suurissa puissa voi olla enemmänkin). Jos pitopuu ei ole tasapaksu se voi kääntää puun kaatumaan vikasuuntaan hyvästä kaatokolosta huolimatta. Pitopuuta ei saa sahata poikki, sillä puu käyttäytyy tällöin arvaamattomasti. Pitopuu on kuin sarana puun kaatuessa. Oikein tehty kaatokolo, kaatosahaus sekä oikean paksuinen/suora pitopuu takaavat puun kaatumisen oikeaan suuntaan.

Jos kyseessä on kallellaan oleva puu, toispuoleinen puu, lahopuu tai huonot tuuliolosuhteet, niin silloin ei välttämättä päde samat kaatosäännöt kuin suoraan tasapainoiseen puuhun.

Kaaviokuva kaatokolosta yllä.

Talvi on usein paras aika kaataa puut, sillä maa on silloin roudassa ja puiden lehdet eivät hankaloita kaatamista. Routainen maa ehkäisee maaperälle aiheutuvia vahinkoja puun kaatuessa. Kannattaa aina tilata ammattilainen tekemään puun kaadot, niin ei pääse syntymään kalliita vahinkoja.

kaatokolo esimerkki 1 kaatokolo esimerkki 2

Kaatosuunnan tarkistus vänkärillä.

Heikki

Metsuri Heikki palveluksessasi.

0 Kommenttia
Kirjoita kommentti, olethan ystävällinen :)

UA-105612721-1